W smaku urodzinowej kawy dominuje truskawka, miód, malina oraz owoce pestkowe. To super słodka kawa z delikatną, gładką kwasowością do zaparzenia w metodach przelewowych takich jak drip, chemex, aeropress. Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do Twojej filiżanki.
Single Origin – poznaj Rwandę
Stacja mycia kawy – Horizon Supreme, znajduje się na wzgórzach południowej Rwandy, w dystrykcie Huye. Zatrudnia na stałe 94 osoby z czego 70% to kobiety. Kawę dostarcza tutaj około 1200 okolicznych rolników. Po obróbce, odpad w postaci pulpy wiśniowej jest przetwarzany na nawóz (poddawana fermentacji z dodatkiem wapna i melasy) i oddawany rolnikom do nawożenia drzewek kawowych. W okolicy uprawia się również ananasy i awokado. 😉
Prosto z plantacji w ręce roastera
Połączenie dużych wysokości upraw na wulkanicznej glebie z regularnymi opadami deszczu wpływa na najwyżej punktowaną jakość kawy w całym kraju!
Pamiętasz klasyczne, dobre naturale z Etiopii? To właśnie taka kawa! W smaku dominuje truskawka, miód, malina oraz owoce pestkowe. To super słodka kawa z delikatną, gładką kwasowością.
A teraz Ty odkryj smak Rwandy w swojej filiżance
Szczególnie polecamy zaparzyć ją w origami by podbić jej wysoką słodycz i aromat!
Spróbuj naszej receptury na Rwandę w origami
18 g kawy – średnio zmielonej (22 kliki na Comandante)
300 g wody w temperaturze 94°C
1) zalanie 50 g; 2) zalanie w 35 sek.: do 100 g; 3) zalanie w 1:10 dolej do 200 g, 4) zalanie: w 1:35 dolej do 300 g. Po upływie ok. 2:40 min Twoja kawa jest gotowa!!
Czy wiesz, że?
Za nazwą Horizon kryje się nieco burzliwa ale ciekawa historia. Jakiś czas po wybudowaniu stacji w 2006, produkcja została wstrzymana, kiedy pierwotny właściciel został aresztowany z powodu jego udziału w ludobójstwie z 1994 r. Stacja pozostawała uśpiona, dopóki RTC nie wznowiło produkcji we współpracy z nowym właścicielem o nazwisku Fdel. Grupa Horizon z czasem zyskała zaufanie lokalnej społeczności, wspierając ją i oferując godne warunki pracy.