Salwador Buenos Aires
Salwador Buenos Aires to blend arabik Bourbon, Kenia i Pacas obrobionych naturalnie w młynie El Borbollon. Po obraniu zostały poddane 24h fermentacji. Zaparz w dowolnej metodzie przelewowej takiej jak drip, chemex, aeropress czy frenchpress. Kawa ma wyższe body, wysoką słodycz oraz niską kwasowość. W smaku wyczujesz dżem z czerwonych owoców, wanilię i kakao. Czytaj dalej by poznać drogę tego ziarna z plantacji do Twojej filiżanki.
Single Origin – poznaj Salwador
Głównym obszarem upraw kawy w Salwadorze są zbocza wulkanu Santa Ana (1300-1700 m.n.p.m.), w paśmie górskim Apaneca Ilamatepec. W regionie działa projekt pod nazwą Coffee School Buenos Aires, skupiający farmy o łącznej powierzchni 337 ha, które chcą produkować kawę jeszcze wyższej jakości i angażują się w rozwój okolicznej społeczności.
Prosto z plantacji w ręce roastera
Owoce kawy po zbiorach trafiły do młyna El Borbollon, gdzie po obraniu są poddane 24h fermentacji, która jest częścią obróbki macerated natural. Podobnie jak wiele naszych poprzednich kaw z Salwadoru, Finca Buenos Aires jest bardzo gładką i bogatą kawą o niskiej kwasowości. Ta kawa spodoba się zarówno miłośnikom kawy szukającym różnorodności i niuansów oraz tym, którzy szukają tradycyjnego profilu. W smaku wyczujesz dżem z czerwonych owoców, wanilię i kakao.
A teraz Ty odkryj smak Salwadoru w swojej filiżance
Ta kawa z Salwadoru aż się prosi o zaparzenie w origami by podbić jej wysoką słodycz i aromat!
Spróbuj naszej receptury na Salwador w origami
18 g kawy – średnio zmielonej (21 klików na Comandante)
300 g wody w temperaturze 94°C
1) zalanie 50 g; 2) zalanie w 35 sek.: do 100 g; 3) zalanie w 1:10 dolej do 200 g, 4) zalanie: w 1:35 dolej do 300 g. Po upływie ok. 2:40 min Twoja kawa jest gotowa!
Czy wiesz, że?
Młyn El Borbollon w Salwadorze istnieje od 1985 r. Przetwarza i eksportuje wysokiej jakości kawę ma cały świat. W skład zespołu El Borbollon wchodzą agronomowie, którzy współpracują lokalnymi rolnikami i doradzają im, jak zmaksymalizować jakość i produkcję w swoich gospodarstwach. Szkolą również zbieraczy, aby wybierali tylko idealnie dojrzałe owoce. Kiedy owoce kawy docierają do młyna, są oddzielane według gospodarstwa lub określonej jakości, a następnie rozdrabniane, poddawane naturalnej fermentacji, myte, a następnie suszone na glinianych tarasach lub podwyższonych grządkach. Po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wilgotności ziarna są przechowywane w drewnianych silosach lub workach w celu odpoczynku do momentu wyłuskania. Po obraniu ziarna są ponownie czyszczone i sortowane, zanim zostaną zapakowane i wywiezione.