Jak mówi jedna z legend, początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym cesarz Shennong upuścił liście herbaty do filiżanki z gorącą wodą, przypadkowo zaparzając herbaciany napar. Ciężko jest jednak dokładnie określić pierwsze datowania herbaty, wiadomo jednak, że od dawna znali ją Chińczycy, a pierwsze zapiski na ten temat sięgają dopiero X wieku p.n.e.
Herbatę tak naprawdę po raz pierwszy przywieźli mnisi na Półwysep Koreański w V wieku n.e., a stamtąd już dotarła ona do Japonii. Kultura związana z piciem herbaty przyjęła się w obu krajach całkowicie różnorodnie. W Japonii parzenie herbaty stało się ceremonią, nawiązującą do ascetycznej filozofii i estetyki buddyzmu zen. Jest to sztuka, która odznacza się umiłowaniem piękna określana jako kult oparty na adoracji piękna istniejącego pośród przyziemnych realiów codziennej egzystencji. W Chinach zaś, obrzędy picia herbaty są różne i charakterystyczne np. dla różnych mniejszości narodowych, natomiast szacunek, jakim darzą Chińczycy herbatę, można dostrzec, chociażby w tradycyjnych zaślubinach, gdzie herbata stanowi ich kluczowy element.
Jeśli chodzi o Europę, to pierwsi z herbatą zetknęli się Rosjanie podczas podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. W Rosji herbata nazywana jest czajem. Jest to intensywny napar przygotowywany w samowarze. Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy, a do Anglii w 1658 roku dotarła dzięki kupcowi. W połowie XIX w. Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska rozpoczęła uprawę na wielką skalę sadzonek herbaty, sprowadzonych prosto z Chin.
Herbata w Polsce
Pierwsze Polskie datowania herbaty sięgają 1664 roku, dotarła ona do nas z Francji. Początkowo traktowano napar z herbaty jako ziele lecznicze, a popularność jej picia rozpowszechniła się dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Z racji tak wysokiej wartości herbaty, spożywano ją jedynie na dworach królewskich, magnackich oraz przez szlachtę.
Ciekawostki:
1) Brytyjski „FIVE O CLOCK” – jest to bardzo znany, brytyjski rytuał herbaciany. Pochodzi on z XIX wieku prawdopodobnie za sprawą księżnej Anny Bedford. Głodna pomiędzy posiłkami, po kryjomu prosiła obsługę o herbatę i ciastko. Gdy słodka tajemnica wyszła na jaw, spodziewała się szyderstwa, jednak zostało to pozytywnie odebrane i wprowadzone do codziennego życia. Dzięki temu wśród kobiet stał się popularny popołudniowy rytuał spotkań, w którym można było pozwolić sobie na odpoczynek od ciasnego gorsetu i ubranie się w luźniejsze kreacje. Każda Gospodyni w tym czasie mogła zaprosić gości, pochwalić się zastawą stołową i wykwintną herbatą. To, co jeszcze wyróżnia Brytyjczyków, to nietypowe picie herbaty – z „kleksem mleka”.
2) W Azji natomiast herbata przygotowywana jest całkowicie nietypowo. Gotuje się ją w wodzie, do której kolejno dodaje się mleko, jaja i sól. Następnie ubija wszystko w beczkach do uzyskania jednolitej konsystencji.
3) W Mongoli herbacianym zwyczajem przyrządzania jest prasowanie zielonej herbaty, następnie gotowanie jej w mleku, do tego dodając masło lub łój barani, a także mąkę i sól.
Althaus – Assam Malty Cup Grand Pack – Herbata 15 dużych saszetek
ADALBERT’S GREEN TEA MELON LIŚCIASTA 100G
By.herbs – Lekki Brzuch – Herbata ziołowa z ekstraktami – 25 torebek
Or Tea? – A Night at the Gentlemen’s Club – Herbata sypana – Puszka 75g
62.00 zł 56.00 zł
Out of stock
teapigs Earl Grey Strong Organic herbata sypana 100g
teapigs Peppermint Leaves herbata sypana 100g
teapigs Trim Metabolism Tea 15 piramidek
teapigs Super Fruit 50 piramidek
Teministeriet – Supertea Seven Herb Wellness – Herbata 20 Torebek
ADALBERT’S GREEN TEA MELON LIŚCIASTA 100G
Adalbert`s ROSE Black Tea LIŚCIASTA 100G KARTONIK
PALLAVI WHITE & PEACH – Biała herbata z brzoskwinią w podłużnych saszetkach – 25 torebek 3.5g
69.99 zł