Tyle, ile wielbicieli kaw, tyle różnych sposobów ich przyrządzania. Dzisiaj chcielibyśmy pokazać wam i wyjaśnić czym jest AeroPress i jakie ma on zalety.
Kawosze na to urządzenie potocznie mówią „strzykawka”.
Dlaczego?
Z racji podobnego użytkowania oraz wyglądu.
Wbrew pozorom AeroPress wcale nie został wynaleziony w odległych
latach, a w 2005 roku. Możemy więc rzec, że jest to jeszcze
„dzieciaczek”, w porównaniu do innych urządzeń kawowych.
Jaka jest jego
historia i czym podbił serca kawoszy? Już wyjaśniamy!
Zaczniemy więc od krótkiej lekcji historii.
Większość urządzeń kawowych swoim początkiem sięga około XIX / XX wieku. Wtedy wielbiciele kaw poznawali urządzenia takie jak French pressy, ekspresy ciśnieniowe, kawiarki, Chemex czy dippery. Przez kolejne lata udoskonalano te urządzenia, aż do 2005 roku, w którym to wynaleziony został właśnie Aeropress.
Gdybyśmy urządzenie to nazwali „kawową zabawką”, byłoby to trafne określenie.
Zapytacie — Jak to?
Wynalazcą Aeropressu jest Alan Adler, amerykański wynalazca i producent marki Aerobie, która na światową skalę wypuszcza na rynek zabawki typu jo-jo lub frisbee. Aeropress swoim wykonaniem, poręczną wielkością i lekkością, może również złudnie przypominać zabawkę.
Łatwy w użytkowaniu, niepozornie wyglądający, a w rzeczywistości dający szeroką gamę możliwości parzenia różnorodnych receptur o bogatych aromatach.
Budowa AeroPressu jest banalnie prosta. Składa się on z plastikowego sitka, do którego wkładamy papierowy filtr, cylindra i tłoka – prawda, że dziecinnie proste ? 😉
A więc:
1. Wkładamy papierowy filtr
2. Skręcamy sitko z cylindrem
3. Miarką wsypujemy zmieloną kawę
4. Wlewamy gorącą wodę do poziomu kreski
5. Czekamy chwileczkę, chwilunię….
6. Iii na końcuu – przeciskamy tłok
6 prostych kroków, a tyle radości! 🙂
Z zaparzaniem kawy tym urządzeniem można kombinować na wszelakie sposoby. Możemy go ustawić do góry nogami, eksperymentować z grubością zmielonych ziaren, szybkością przeciskania i tak dalej…
Oprócz znanego sposobu zaparzania, zwanego — metodą podstawową, jest również tzw. metoda odwrócona. Poprzez dłuższy czas zaparzania, kawa otrzymana w ten sposób jest bardziej aromatyczna i ma głębszy smak. W tym przypadku wygląda to tak:
1. Zakładamy tłok
2. AeroPress odwracamy do góry nogami tak, by tłok był na dole.
3. Trzymając urządzenie w tej pozycji wsypujemy zmieloną kawę
4. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy
5. Wkładamy filtr do sitka
6. Zakręcamy tubę i odwracamy, by sitko było na dole
7. Przeciskamy kawę
Jaka jest jeszcze zaleta tego sposobu przyrządzania kawy? Kawa kapie tylko wtedy, gdy jest zaparzona, a nie tak jak w podstawowej metodzie – natychmiast po wlaniu wody.
Na Internecie czy aplikacjach mobilnych są dziesiątki różnych przepisów. To właśnie wyróżnia AeroPress od innych urządzeń do kaw – wiele możliwości użytkowania. A więc jest to świetne urządzenie dla osób lubiących kombinacje, eksperymentowanie, szukających swojego smaku.
Zaspokaja potrzeby nawet najbardziej wymagających smakoszy!
AeroPress – Sitko zamienne
45.00 zł 35.00 zł
Out of stock
AeroPress Go – Zaparzacz do kawy
149.00 zł 139.00 zł
Out of stock
Fellow Prismo nakładka do AeroPress 1148
AeroPress zaparzacz do kawy z filtrami i pokrowcem
149.00 zł 119.00 zł
Out of stock
AeroPress zaparzacz do kawy z filtrami
139.00 zł