DARMOWA DOSTAWA OD 200ZŁ!
PONAD 1000 PRODUKTÓW
ZAMÓW DO 14:00 A PACZKĘ WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ!
ŚWIEŻO PALONE KAWY!
DARMOWA DOSTAWA OD 200zł 200zł 200zł ZAMÓW JUŻ TERAZ!

AREOPRESS - "DZIECINNIE" PROSTE URZĄDZENIE KAWOWE

 Tyle, ile wielbicieli kaw, tyle różnych sposobów ich przyrządzania. Dzisiaj chcielibyśmy pokazać wam i wyjaśnić czym jest AeroPress i jakie ma on zalety.

 

Kawosze na to urządzenie potocznie mówią „strzykawka”.

Dlaczego?

Z racji podobnego użytkowania oraz wyglądu.

 

 Wbrew pozorom AeroPress wcale nie został wynaleziony w odległych
latach, a w 2005 roku. Możemy więc rzec, że jest to jeszcze
„dzieciaczek”, w porównaniu do innych urządzeń kawowych.

Jaka jest jego
historia i czym podbił serca kawoszy? Już wyjaśniamy!

 

Zaczniemy więc od krótkiej lekcji historii.

 

Większość urządzeń kawowych swoim początkiem sięga około XIX / XX wieku. Wtedy wielbiciele kaw poznawali urządzenia takie jak French pressy, ekspresy ciśnieniowe, kawiarki, Chemex czy dippery. Przez kolejne lata udoskonalano te urządzenia, aż do 2005 roku, w którym to wynaleziony został właśnie Aeropress.

Gdybyśmy urządzenie to nazwali „kawową zabawką”,  byłoby to trafne określenie.

Zapytacie — Jak to?

Wynalazcą Aeropressu jest Alan Adler, amerykański wynalazca i producent marki Aerobie, która na światową skalę wypuszcza na rynek zabawki typu jo-jo lub frisbee. Aeropress swoim wykonaniem, poręczną wielkością i lekkością, może również złudnie przypominać zabawkę.

 

Łatwy w użytkowaniu, niepozornie wyglądający, a w rzeczywistości dający szeroką gamę możliwości parzenia różnorodnych receptur o bogatych aromatach.

 

 

 Budowa AeroPressu jest banalnie prosta. Składa się on z plastikowego sitka, do którego wkładamy papierowy filtr, cylindra i tłoka – prawda, że dziecinnie proste ? 😉

 

A więc:

 

1. Wkładamy papierowy filtr

 

2. Skręcamy sitko z cylindrem

 

3. Miarką wsypujemy zmieloną kawę

 

4. Wlewamy gorącą wodę do poziomu kreski

 

5. Czekamy chwileczkę, chwilunię….

 

6. Iii na końcuu – przeciskamy tłok

 

 

 

6 prostych kroków, a tyle radości! 🙂

 

 

Z zaparzaniem kawy tym urządzeniem można kombinować na wszelakie sposoby. Możemy go ustawić do góry nogami, eksperymentować z grubością zmielonych ziaren, szybkością przeciskania i tak dalej…

 

Oprócz znanego sposobu zaparzania, zwanego — metodą podstawową, jest również tzw. metoda odwrócona. Poprzez dłuższy czas zaparzania, kawa otrzymana w ten sposób jest bardziej aromatyczna i ma głębszy smak. W tym przypadku wygląda to tak:

 

1. Zakładamy tłok

 

2. AeroPress odwracamy do góry nogami tak, by tłok był na dole.

 

3. Trzymając urządzenie w tej pozycji wsypujemy zmieloną kawę

 

4. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy

 

5. Wkładamy filtr do sitka

 

6. Zakręcamy tubę i odwracamy, by sitko było na dole

 

7. Przeciskamy kawę

 

Jaka jest jeszcze zaleta tego sposobu przyrządzania kawy? Kawa kapie tylko wtedy, gdy jest zaparzona, a nie tak jak w podstawowej metodzie – natychmiast po wlaniu wody.

 

Na Internecie czy aplikacjach mobilnych są dziesiątki różnych przepisów. To właśnie wyróżnia AeroPress od innych urządzeń do kaw – wiele możliwości użytkowania. A więc jest to świetne urządzenie dla osób lubiących kombinacje, eksperymentowanie, szukających swojego smaku. 

 

Zaspokaja potrzeby nawet najbardziej wymagających smakoszy!

 

 

SPRAWDŹ NASZE SOCIAL MEDIA:

Future Selection Sp. z o.o.

Licealna 6, 65-417 Zielona Góra

© 2023 Future Selection sp. z o.o.

© 2023 Future Selection sp. z o.o.

Mój koszyk