Parzenie doskonałej filiżanki kawy to umiejętność, która wymaga praktyki i cierpliwości. Jednym z najważniejszych kroków w tworzeniu doskonałej filiżanki kawy jest prawidłowe zmielenie. Rodzaj wybranych ziaren, a także sposób ich mielenia mogą mieć ogromny wpływ na smak i aromat kawy. Przy wyborze kawy do ekspresu, masz wiele możliwości. Niezależnie od tego, czy jesteś baristą, czy zapalonym miłośnikiem kawy, uzyskanie idealnej filiżanki kawy zaczyna się od zmielenia ziaren.
Jak wszyscy wiemy, każdy ekspres do kawy jest inny, więc uzyskanie odpowiedniego mielenia dla konkretnego urządzenia może być trudnym zadaniem. Niektóre ekspresy do kawy mają wbudowany młynek, ale jeśli twój go nie ma, możesz użyć ręcznego młynka lub kupić kawę wstępnie zmieloną. Jeśli ręcznie mielisz ziarna kawy, upewnij się, że są one grubo zmielone, aby nie przedostały się przez filtr do filiżanki. W tym przewodniku omówimy różne rodzaje mielenia i omówimy, które z nich najlepiej sprawdzają się w każdym typie ekspresu do kawy.
Wybór dobrej kawy to podstawa!
-6%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
LaCava Love is Love Rwanda Kopakama Espresso 250g
49.00 zł 46.00 zł
Wyjątkowe walory sensoryczne uzyskane poprzez połączenie mokrej obróbki i podwójnej fermentacji sprawiają, że jest to kawa, której trudno się oprzeć.
Data przydatności: 02.03.2024
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-5%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
LaCava Kenya Kiboko 250g
59.00 zł 56.00 zł
Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Data przydatności: 02.03.2024
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-5%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
LaCava Kenya Kiboko 550g
99.00 zł 94.00 zł
Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Data przydatności: 02.03.2024
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-5%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
LaCava Kenya Kiboko 1000g
179.00 zł 170.00 zł
Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Data przydatności: 01.03.2024
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-7%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
Coffeelab Kostaryka Milenio Red Honey 250g
54.00 zł 50.00 zł
Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty mandarynek, jeżyn i karmelu.
Data palenia: 27.02.2023
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-11%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
Johan & Nystrom Verde Espresso 500g
89.00 zł 79.00 zł
Verde to pełna smaku i kremowa kawa idealna jako espresso. W filiżance pojawia się dobry balans słodczy i przyjemnej goryczy. Pełne body i zbalansowany smak czynią ją świetnym wyborem także do kaw mlecznych. Blend składa się z 84% arabiki i 16% robusty.
Data palenia: 12.12.2022
Data przydatności: 12.12.2023
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
Rodzaje mielenia:
Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu do kawy jest niezbędny do uzyskania idealnej filiżanki. Nie bój się eksperymentować z różnymi palonymi ziarnami kawy a sam zdecydujesz, co jest dla Ciebie najlepsze.
Rodzaj wybranych ziaren kawy będzie miał duży wpływ na profil smakowy ostatecznego naparu. Ogólnie rzecz biorąc, kawy palone na ciemno najlepiej nadają się do ekspresów do kawy, a jaśniejsze do ekspresów przelewowych lub przelewowych.
Pierwszym krokiem w znalezieniu odpowiedniego mielenia jest zrozumienie dostępnych rodzajów mielenia. Istnieją trzy poziomy rozdrabiania — grubo, średnio grubo i drobno mielone — a każdy poziom ma swój własne zastosowanie. Mielenie grube używane zwykle do zaparzania w dzbankach oraz w praskach francuskich ( french press). Podczas gdy średnio grube mielenie nada się w ekspresach przelewowych – kawiarkach, filtrach, a także areopresach, Natomiast drobne mielenie świetnie nada się w wszelakich ekspresach do kawy oraz dedykowanych do parzenia kawy w stylu tureckim. Dodatkowo zmielenie ziaren kawy tuż przed zrobieniem filiżanki zapewni najświeższy smak.
Właściwy rodzaj mielenia
dla Twojego ekspresu do kawy.
Teraz, gdy znasz już dostępne rodzaje mielenia, porozmawiajmy o wyborze odpowiedniego dla Twojego ekspresu. Ogólnie rzecz biorąc, większość automatycznych maszyn kroplujących wymaga średnio grubego mielenia, ponieważ pozwala wodzie łatwo przechodzić przez kosz filtra bez kontaktu ze zbyt dużą powierzchnią (co może skutkować nadmierną ekstrakcją).
W przypadku francuskich prasek należy użyć grubego mielenia, ponieważ zapobiegnie to przedostawaniu się cząstek przez filtr do filiżanki. Jeśli używasz ekspresu do kawy lub ekspresu do kawy po turecku, wtedy powinieneś zdecydować się na drobne mielenie, ponieważ pozwoli to wydobyć więcej smaku z ziaren.
Wskazówki dotyczące mielenia:
Po wybraniu pożądanego poziomu mielenia ważne jest, aby ziarna były mielone równomiernie, aby uzyskać z nich optymalną ekstrakcję. Aby to zrobić, użyj młynka żarnowego zamiast młynka nożowego, ponieważ zapewniają one bardziej spójny efekt (i lepszy smak!). Dodatkowo, jeśli chcesz dostosować moc swojej kawy bez zmiany rozmiaru mielenia lub rodzaju użytych ziaren, spróbuj użyć mniej mielonej kawy na filiżankę — zmniejszy to gorycz i wzmocni słodycz.
Mając na uwadze te proste wskazówki, możesz łatwo znaleźć odpowiedni rodzaj kawy i odpowiednio ją zmielić, aby uzyskać optymalny smak z każdej filiżanki. Niezależnie od tego, czy używasz ekspresu do kawy, czy nalewasz gorącą wodę przez system filtrów, posiadanie świeżo zmielonych ziaren jest niezbędne, aby za każdym razem uzyskać wspaniały smak.
Jak omówiliśmy, mielenie jest istotną częścią parzenia pysznej kawy w domu, wszystko zaczyna się od wybrania odpowiedniego rozmiaru mielenia dla konkretnego stylu parzenia. Chociaż obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów (każdy z własnymi unikalnymi niuansami), zrozumienie, jak działa każdy z nich, jest kluczem do tworzenia pysznych filiżanek za każdym razem! Pamiętając o tych wskazówkach i odrobinie praktyki, możesz przygotować doskonale zmieloną kawę dla każdego rodzaju zaparzacza.
Sprawdź nasz ogromny wybór kaw do ekspresów!
-6%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
LaCava Love is Love Rwanda Kopakama Espresso 250g
49.00 zł 46.00 zł
Wyjątkowe walory sensoryczne uzyskane poprzez połączenie mokrej obróbki i podwójnej fermentacji sprawiają, że jest to kawa, której trudno się oprzeć.
Data przydatności: 02.03.2024
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-5%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
LaCava Kenya Kiboko 250g
59.00 zł 56.00 zł
Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Data przydatności: 02.03.2024
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-5%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
LaCava Kenya Kiboko 550g
99.00 zł 94.00 zł
Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Data przydatności: 02.03.2024
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-5%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
LaCava Kenya Kiboko 1000g
179.00 zł 170.00 zł
Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czereśni, czarnej porzeczki i czekolady.
Data przydatności: 01.03.2024
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-7%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
Coffeelab Kostaryka Milenio Red Honey 250g
54.00 zł 50.00 zł
Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku są wyczuwalne nuty mandarynek, jeżyn i karmelu.
Data palenia: 27.02.2023
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
-11%
Add to wishlist
Dodaj do koszyka
Johan & Nystrom Verde Espresso 500g
89.00 zł 79.00 zł
Verde to pełna smaku i kremowa kawa idealna jako espresso. W filiżance pojawia się dobry balans słodczy i przyjemnej goryczy. Pełne body i zbalansowany smak czynią ją świetnym wyborem także do kaw mlecznych. Blend składa się z 84% arabiki i 16% robusty.
Data palenia: 12.12.2022
Data przydatności: 12.12.2023
Dodaj do koszyka
Add to wishlist
ZOBACZ KAWY DO EKSPRESU