DARMOWA DOSTAWA OD 200ZŁ!
PONAD 1000 PRODUKTÓW
ZAMÓW DO 14:00 A PACZKĘ WYŚLEMY JESZCZE DZIŚ!
ŚWIEŻO PALONE KAWY!
DARMOWA DOSTAWA OD 200zł 200zł 200zł ZAMÓW JUŻ TERAZ!

Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate?

yerba-mate-coffeeselection

Yerba mate, a właściwie napar przyrządzany z liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego niewątpliwie coraz bardziej zyskujący na popularności napój o niezwykle bogatych właściwościach zdrowotnych. Doskonale poprawia koncentrację, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przemiany materii, jak i również pozytywnie wpływa na poprawną stymulację układu nerwowego skutecznie niwelując rozdrażnienie i uczucie niepokoju. Spośród innych podobnych napoi yerba mate wyróżnia się nie tylko walorami prozdrowotnymi czy smakowymi, ale i również sposobem przygotowania. W dalszej części artkułu pokażemy Ci jak parzyć yerba mate.

 

Yerba mate: jak parzyć?

 

Tradycyjny sposób parzenia yerba mate wiąże się ze szczególnym rytuałem, który wymaga on odpowiedniego przygotowania się w specjalne akcesoria. Zatem co będzie nam potrzebne? Przede wszystkim mate, czyli naczynie wykonane z naturalnego owocu tykwy udekorowany metalowymi elementami. Innym rodzajem naczynia jest wykonane z drewna najczęściej z niezwykle aromatycznego drzewa palo santo, zwanym „świętym pniem”. Naturalne naczynia często wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby posłużyły nam na lata. Yerba mate można również przygotować w naczynkach ceramicznych, które są niewątpliwie bardziej praktyczne i nie wymagają specjalnej pielęgnacji.  Tradycyjny rytuał picia yerba mate nie obejdzie się bez bombilli, czyli specjalnej, metalowej rurka z odkręcanym sitkiem, który pozwala pić napar bez liści i łodyżek. 

Poznaliście akcesoria do rytuału picia yerba mate, a zatem, jak tradycyjnie przyrządzać napar?  Przedstawimy krok po kroku sposób przygotowania. 

  • #1 Przygotuj naczynie do yrba mate i nasyp do niego odpowiednią ilość suszu.
    W zależności jaką moc naparu chcesz uzyskać może to być od ¼ do ¾ objętości naczynia. Pamiętaj, im więcej suszu, tym mocniejszy i bardziej wyrazisty smak napoju. 
  • # 2 Przygotuj kopczyk, który pozwoli na odsypanie drobniejszych liści
    i pyłu na dno naczynia. Dzięki temu bombillia nie będzie się zatykać. Następnie przechyl naczynie pod kątem 30-45 stopni i wstrząśnij kilka razy. Trzymając w ten sposób naczynie podlej niewielką ilością wody kopczyk. Poczekaj kilka minut, do czasu gdy susz wchłonie wodę. 
  • #3 Następnie włóż bombillę w taki sposób, aby sitko przylegało do kopczyka. Zalej całość wodą. W zależności od Twoich preferencji możesz użyć ciepłej, bądź zimnej wody. W przypadku ciepłej wody powinna być ona
    w temperaturze ok 80 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby nie zalewać suszu wrzątkiem, w takim przypadku doprowadzisz do rozgotowania liści, a także do nieprzyjemnego aromatu oraz utraty właściwości yerby.  Jeżeli zdecydujesz się na yerbę na zimno, zalej susz zimną wodą, a następnie dodaj kilka kostek lodu. Dzięki temu uzyskasz orzeźwiającą wersję yerby- tereré. 
  • #4 Odczekaj od 3 do 5 minut i ciesz się niepowtarzalnym smakiem yerby.  Warto pamiętać, że liście można ponownie zalewać do momentu, gdy całkowicie utraci smak. Yerba mate zachowuje swój smak nawet do kilkunastu porcji.  

 

Jak parzyć yerba mate w kubku? 

 

W domowym zaciszu bez specjalnych akcesoriów również możesz cieszyć się rytuałem picia yerby.  W przypadku nie posiadania bombilli do zaparzania yerba mate idealnie sprawdzi się zwykły zaparzacz do herbaty – bez znaczenia czy metalowy, czy wykonany z tworzywa, możemy użyć także jednorazowych filtrów do parzenia herbaty. Sposób przygotowania jest bardzo prosty- należy wsypać susz a następnie umieścić go do kubka i zalać gorącą wodą. Istnieje również inny sposób przy użyciu tłokowego zaparzacza, z którego przelewamy gotowy, bez liści napar do kubka. 

Yerba mate występuje również w postaci rozpuszczalnych granulkach lub saszetkach. W takiej postaci, należy zastosować nieco inną temperaturę do zaparzenia niż przypadku sypkiej yerby- dla rozpuszczalnej temperaturę ok 90 stopni Celsjusza, a w saszetkach ok 85 stopni Celsjusza. Zatem nic skomplikowanego. 

 

Yerba mate to zdecydowanie „zdrowsza” alternatywa dla kawy, która nadaję
w codziennej diecie. Zaleca się pić od jednego do dwóch kubków naparu z ostrokrzewu, przyjąwszy  średnio 5-6 dolewek. Jest to idealna ilość w oparciu o zalecane dzienne spożycie  stanowi bogate źródło witamin, jak i również mikro- i makro elementów. Doskonale wpływa na dobre koncentrację czy nasze samopoczucie, a także wspomaga metabolizm, który zadba o poprawę sylwetki. Jak zauważyliście- yerba mate to samo zdrowie. 

 

Sprawdź i kup Yerba Mate w naszym sklepie:

SPRAWDŹ NASZE SOCIAL MEDIA:

Future Selection Sp. z o.o.

Licealna 6, 65-417 Zielona Góra

© 2023 Future Selection sp. z o.o.

© 2023 Future Selection sp. z o.o.

Mój koszyk